„Cukier krzepi!” Najnowsza książka Instytutu Łukasiewicza pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Dlaczego to właśnie w buraku cukrowym widziano ratunek dla polskiej kultury rolnej po odzyskaniu niepodległości? Jakie zadanie miał do wykonania nad buraczanym polem samolot z biało-czerwoną szachownicą? Które gwiazdy II RP angażowały się w promocję spożycia białego kryształu? Książka „Cukier krzepi!” opowiada o cukrownictwie przez pryzmat postaci i wydarzeń, które na stałe zapisały się w historii polskiego rolnictwa i narodowej kulturze.

CUKIER-KRZEPI-okladka-ksiazkijpg„Cieszę się, że w książce zaprezentowano niezwykle interesujące ujęcie dziejów polskiego cukrownictwa, odbiegając od standardowego rekonstruowania podstawowych faktów i liczb”  – napisał w słowie wstępnym Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „O tym, jak wielką rolę w niepodległej Polsce zawsze odgrywały uprawy buraka i produkcja cukru, świadczy wiele przykładów obecności tej tematyki w kulturze. […] Ogrom materiału źródłowego – przedwojennych zdjęć, publikacji i ogłoszeń prasowych, reklam, pocztówek i plakatów – potwierdza historyczne znaczenie cukrownictwa dla Polski i Polaków”.

Do książki trafiły m.in. przedwojenne zdjęcia obrazujące prace na plantacjach buraka cukrowego, funkcjonowanie dawnych cukrowni oraz życie pracowników tych zakładów. Czarno-białe fotografie poddano cyfrowej koloryzacji. W albumie zaprezentowano także fragmenty podręczników i publikacji na temat zasad uprawy buraka, pochodzących z przełomu XIX i XX w. (m.in. ze zbiorów Biblioteki Narodowej). Książka ukazuje się w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości. Partnerem projektu jest Krajowa Spółka Cukrowa S.A.